Joris Wouters, over La Corda

Joris Wouters volgde opleidingen in Frankrijk, Duitsland en Italië en voornamelijk bij de Amerikaanse wetenschapster en vioolbouwer Carleen Hutchins (1911-2009). Ze werd niet alleen zijn mentor, maar ook een goede vriendin. Hutchins was internationaal gewaardeerd maakte ook naam met meerdere publicaties over akoestiek en vioolbouw.

Het octet, acht violen die het volledige spectrum van geschreven muziek overspannen is een realisatie van Hutchins. Joris is 15 jaar in de leer geweest bij Hutchins.

Hutchins: “Het duurt jaren om een vioolbouwer op te leiden en decennia om hem te polijsten tot een meester.” Na 30 jaar, durf ik zeggen dat ik dat ik trots in haar schaduw mag staan.

Gedurende zijn 35 jarige carrière heeft Joris Wouters ongeveer 130 nieuwe instrumenten, violen, altviolen cello’s en contrabassen gebouwd. Meerdere van zijn instrumenten worden in het buitenland bespeeld. Joris Wouters geeft ook workshops vioolbouw en plate tuning in het buitenland.

‘This is a very good instrument,
it needs to be played’.

Yuri Bashmet over een altviool die hij testte.

I must confess I’m pleasantly surprised. It’s so easy to play, it’s much easier than my cello actually. But it’s surprisingly alive already. I can only say: bravo, bravo

Mischa Maisky over een van zijn laatste cello’s.

Een zilveren, helder, warm timbre met een scala aan harmonischen.
Ik heb nog nooit op een betere bas gespeeld!

Silvio Dalla Torre

Het spreekt voor zich dat er kwaliteitsverschillen zijn tussen verschillende luthiers.
Joris Wouters is één der allerbesten die ik wereldwijd heb leren kennen.

Roel Dieltiens